Sverige är naiva när det kommer till försvar

Svenska-försvaret-1965-2010Det är nästan lite kusligt när man tänker på det och förmodligen är det Västeuropas saknad av krig sedan andra världskriget som fått Sverige att dra ner så mycket på försvaret.

För dagens svenskar finns det inget som heter krig eller oroligheter. Det är något som finns långt borta och det är därför folk kommer till Sverige. Mycket mer än så reflekterar vi inte över det och väldigt få ställer sig frågan varför det egentligen är så.

Ett medlemskap i NATO skulle definitivt säkra Sverige något, men det skulle också dra in oss i internationella dilemman som senare gör att vi absolut inte kan stå och säga att vi är neutrala. Det är det ingen som tror på. Frågan är om vi redan idag är så pass oneutrala att vi faktiskt inte har något val om ett krig i vår omgivning bryter ut.

När jag läste om de ryska flygplanen som hade militärövning över Sverige och det enda Sverige egentligen gjort är att inte göra någonting så fick jag svart på vitt. Anledningen är att vi inte ens har dygnet runt bemanning för att skicka 2 JAS-gripen plan. Hur patetiskt är inte det?

Om vi då kollar hur Sverige valt att satsa på försvarsmakten över tid så är det en tragisk utveckling. 1980 gick 3% av Sveriges BNP till försvarsmakten. 2009 estimerades den till 1.23% av BNP. Vi satsar alltså idag 41% av det vi gjorde 1980. (källa)

NATO har helt klart sina brister och Sverige borde inte gå med. Ett bra samarbete med många länder och en respektabel försvarsmakt är dock någonting som behövs.

Försvarsmakten existerar för att skydda nationen, den nation som gör allt det vi har idag möjligt. Att snåla med skattepengar till försvarsmakten är som att äta billig men dålig mat när du vet att du kommer få sämre immunförsvar.

Precis som med sjukvården gör det ingenting om den är dålig förrän du behöver den själv. Då ”jävlar” är det katastrofalt och du röstar rött vid nästa val. Med försvaret går inte detta. Om inte ens försvaret kan motstå en första attack tills hjälp kommer så är skadan redan skedd. Sverige behöver ett immunförsvar som är bättre än det vi har idag. Vi måste sluta prioritera skit framför vad som är viktigt.