Res och upplev andra världskriget med hyrbil

Är du trött på den där typiska sol&bad-semestern till medelhavet som förvisso är skön och avkopplande men som alltid slutar med hård solbränna och 3 kilo ökad kroppsvikt? I så fall kanske du skulle prova något nytt och vi har ett intressant förslag för dig.

Om vi bortser från Kalla Kriget som tog vid efter Andra Världskriget så är det just det sistnämnda som ofta beskrivs som det största kriget i vår närtid. Väldigt få personer har dock valt att besöka många av nyckelplatserna under kriget och som idag är turistattraktioner. Vi skulle vilja påstå att det kan vara en mycket intressant resa som ger en djupare allmänbildning i ämnet. Dessutom är det inget som stoppar er från att kombinera det hela med mycket nöje.

Resan skulle kunna börja med att ni flyger till Katowice i södra Polen. Direkt på flygplatsen skulle ni kunna hämta ut en hyrbil i er smak som ni på förhand bokat online. Sedan skulle ni kunna bege er mot Auschwitz som ligger knappt 2 mil utanför staden. Det är knappast någon turistattraktion som behöver introducerar eller som förknippas med ren och skär glädje, men det är en mycket intressant plats att besöka.

Ni skulle sedan kunna stanna i Katowice och dess närområde och använda hyrbilen för att nå andra intressanta platser. Från Katowice är det sedan 55 mil till Berlin. Det går givetvis att använda hyrbilen för att åka den sträcka men det är inte säkert att det blir speciellt billigt om ni inte sedan vill köra tillbaka och lämna bilen. Det är inte ovanligt att man kan hyra bilar och sedan lämna de på andra platser men det brukar kosta extra, speciellt om det är ett annat land.

Väl i Berlin finns det många museum och platser att besöka som är starkt förknippade med andra världskriget. De flesta av dessa ligger inne i själva staden och behovet av en hyrbil är här kanske inte så stort. Därför kanske det är bäst att lämna bilen i Katowice och ta flyget för drygt 1000 kronor till Berlin istället.

Förutom museum som täcker andra världskriget hittar du en del av Berlinmuren som ger dig en bättre uppfattning om hur det faktiskt såg ut vid gränsen mellan Väst- och Östtyskland. Du hittar även Check Point Charlie som var en av de mest kända övergångarna från väst till öst.

Berlin har mycket att erbjuda och är en stor stad på över 3 miljoner invånare. Det är inga problem att spendera en vecka här om man så vill. Om ni däremot vill bege er vidare mot andra intressanta platser som är starkt förknippat med världskriget så fortsätt västerut till Franska västkusten.

Väl i Frankrike är det än en gång lämpligt att hämta ut en hyrbil. Du ska nu bege dig mot Normandie som ligger i västra Frankrike. Här finns flera bunkrar att se och mycket annat att titta på som kan ge dig en bättre uppfattning om hur det var för de amerikanska soldaterna att gå i land och möta den tyska fronten i Frankrike. Om du kommit så här långt och har en hyrbil till hands så är Frankrike ett perfekt land att bila i. Det finns massor av härliga platser och turistattraktioner att besöka och som blir mycket lättare om du har tillgången till en bil.

Vad kostar en hyrbil?

Priserna för hyrbilar varierar kraftigt mellan städer, länder och när på året du tänkt hyra en bil. Det blir också billigare för ju fler dagar du väljer att hyra bilen. Det är alltså ett mycket lägre dagspris på att hyra en bil en hel vecka jämfört med att endast hyra ett dygn. Ibland kan det vara så mycket under halva priset.

Men man brukar kunna uppskatta att en hyrbil för endast ett dygn motsvarar två taxiresor på 30-40 minuter. Det betyder att i många västeuropeiska länder kostar en hyrbil ca 1000 kronor per dygn. Men om du väljer att hyra den en längre tid så sjunker priset kraftigt. Vi tog precis fram priset för en hyrbil (Volkswagen Polo) vid Le Havre flygplats (nära Normandie) och där kostade en hyrbil över 1000 kronor för ett dygn, men dygnskostnaden blev bara ca 370 kronor om man hyr en hel vecka. Så det går absolut att få tag i en billig hyrbil även under högsäsong i ett land som Frankrike.